Novosti / 5. jun 2020.

Gradimo odgovorno: Dijagonala postavila 1.000-ti kvadrat zelenog krova

Kompanija Dijagonala oduvek se vodila principom održive gradnje i jedna je od retkih domaćih kompanija koja razmišlja na ovaj način. Jedan od elemenata ovog pristupa su i zeleni krovovi. Tim povodom, možemo da se pohvalimo da smo stigli i do 1.000-tog kvadrata pod zelenim krovovima.

Za ovaj „zeleni pristup“ Dijagonala tim opredelio se iz više razloga, najpre jer su prednosti mnogostruke, uzevši u obzir ekosistem grada, komfor stanara, kao i brigu o životnoj sredini. Na ovaj način prate se i već neko vreme aktuelni svetski trendovi, a kompanija Dijagonala predstavlja i građevinsku kompaniju za primer na tržištu Srbije. Pored objekta Laguna Residence na novosadskom Bulevaru Evrope koji poseduje zelene krovove, primer „eko gradnje“ je i stambeno-poslovni kompleks Blok D, kao i objekat u Vrnjačkoj banji.

Prednosti zelenih krovova za okolinu:

1. Pozitivan uticaj na mikro klimu gradova
U gradskim sredinama sa većim stepenom izgrađenosti pojavljuju zone sa višim temperaturama, Temperaturni ekstremi se mogu izbeći primenom zelenih krovova jer vegetacija apsorbuje svetlost koja bi se inače reflektovala i zagrevala okolinu.

2. Poboljšanje kvaliteta vazduha
Zelenilo u urbanim sredinama povoljno utiče na smanjenje nivoa zagađenosti vazduha, kao posledice sagorevanja fosilnih goriva. Takođe vegetacija filtrira vazduh od sitnih čestica prašine. Oko 80 kilograma ugljen-dioksida se preradi (apsorbuje) po kvadratnom metru ekstenzivnog zelenog krova godišnje.

3. Upravljanje atmosferskim vodama
Biljke na zelenim krovovima apsorbuju velike količine padavina i produžavaju vreme oticanja što dovodi do smanjenja opterećenja kanalizacionog sistema u periodima obimnijih padavina.

Dobra strana zelenih krovova za stanare „eko zgrada“:

1. Povećanje energetske efikasnosti objekta
Konvencijalni krovovi su delovi objekta koji imaju naveće gubitke toplote zimi, a najveće dobitke leti. Samim tim, dodatna izolacija u vidu zelenih krovova ima pozitivan efekat. Zimi su gubici manji, pa je potrebno manje energije za grejanje, dok je leti potrebno manje energije za hlađenje. Prema nekim istraživanjima, zeleni krov u letnjem periodu smanji temperaturu od 4 do 8 stepeni u stanu ispod, za razliku od betonskih krovova koji utiču na povećanje temperature.

2. Zvučna izolacija
Zeleni krovovi predstavljaju odličnu zaštitu od buke, posebno za niskofrekventne zvukove. Biljke i supstrat apsorbuju zvučne talase ili ih odbijaju. Stoga, ove „pete fasade“ obezbeđuju dodatnu zvučnu izolaciju i smanjuju nivo buke od 40 do 60 dB.

3. Ekonomske uštede
Ušteda novca za energiju grejanja i hlađenja, i za održavanje objekata. Životni vek zelenog krova je mnogo duži od konvencionalnih, jer su izolacione membrane zaštićene od ekstremnih uticaja.

Zeleni krovovi ili tzv. „pete fasade“ pored činjenice da doprinose estetskom doživljaju objekta, idealne su „oaze za odmor“ stanara, podstiču pojavu urbanog baštovanstva, a postaju i nova prirodna staništa insekata i ptica u gradovima.

Partner sa kojim sarađujemo na postavkama zelenih krovova je kompanija Fantasy Garden.